Beechcraft Baron training
The Baron is the piston twin many pilots grow into and stay with, and insurance often asks for recurrent training even though no regulation does at this weight. In a light twin the engine-out margin is thin by nature, so the course spends hours on what the airplane can do on one engine, with both engines running throughout.
Tuition shown takes effect January 1, 2027. Courses before then are at the current rate, so ask us.
Baron training at a glance
- Models
- BE-55, BE-58, BE-58P
- Engine
- Piston, Continental
- FAA category of training
- Complex and high performance
- Course focus
- Engine-out decision making, VMC awareness and engine management
- Where
- Your airport, US and Alaska, or ours
What you leave with
- An aircraft-specific syllabus covering systems, limitations, emergencies, the FARs, real-world operations and servicing
- A written test on your aircraft, the FARs and instrument procedures
- An instrument proficiency check and a flight review, when you meet their standards, with separate endorsements
- A high altitude endorsement, if the aircraft requires it and you have not had one
- A course completion certificate for your underwriter
How a course runs · Tuition for every aircraft · In-aircraft vs simulator training
Baron training questions
How much does Baron training cost?
Baron initial training is $3,050 and recurrent is $1,800, delivered in your own aircraft at your airport or at ours. Tuition is the same in both places. Travel expenses are added when we come to you, and your aircraft's fuel and operating cost during the flight hours is yours.
Do I need a type rating for the Baron?
No. The Baron is well under 12,500 lb.
Does the Baron need a high altitude endorsement?
Not for the BE-55 or BE-58, which are unpressurized. For the BE-58P, check your AFM; the rule in 14 CFR 61.31(g) applies when the lower of service ceiling and maximum operating altitude is above 25,000 feet.
Will my underwriter accept Baron training in my own aircraft?
That is your underwriter's decision, for your experience and limits. Ask your broker first. We can send the aircraft-specific syllabus and CFII credentials to help them decide.
Does the FAA require recurrent training for a Baron?
No recurrent course is required by the FAA for a Baron in private use. The FAA requires a flight review under 14 CFR 61.56 and recent experience under 14 CFR 61.57. A yearly course usually comes from your insurance policy.
Access Flight Training ServicesRevised 2026-11-04
