Piper Cheyenne training
The Cheyenne line runs from the PT6A-powered I and II through the III, and up to the Cheyenne IV (the 400LS on the data sheet), which uses fixed-shaft TPE331 engines. None of them needs a type rating: even the IV stays at 12,050 lb. They are fast airplanes for their size, and the course reflects which engine and which altitude you actually operate.
Tuition shown takes effect January 1, 2027. Courses before then are at the current rate, so ask us.
Cheyenne training at a glance
- Models
- Cheyenne I, Cheyenne II, Cheyenne IIXL, Cheyenne III, Cheyenne IV
- Engine
- PT6A on the I, II and III; fixed-shaft TPE331 on the IV
- FAA category of training
- Complex and high performance
- Course focus
- Speed management, engine-out handling and the engine your model actually has
- Where
- Your airport, US and Alaska, or ours
What you leave with
- An aircraft-specific syllabus covering systems, limitations, emergencies, the FARs, real-world operations and servicing
- A written test on your aircraft, the FARs and instrument procedures
- An instrument proficiency check and a flight review, when you meet their standards, with separate endorsements
- A high altitude endorsement, if the aircraft requires it and you have not had one
- A course completion certificate for your underwriter
How a course runs · Tuition for every aircraft · In-aircraft vs simulator training
Cheyenne training questions
How much does Cheyenne training cost?
Cheyenne initial training is $3,750 and recurrent is $2,850, delivered in your own aircraft at your airport or at ours. Tuition is the same in both places. Travel expenses are added when we come to you, and your aircraft's fuel and operating cost during the flight hours is yours.
Do I need a type rating for the Cheyenne?
No. The FAA data sheet shows 11,200 lb for the III and IIIA and 12,050 lb for the IV, and a search of it found no type rating requirement.
Does the Cheyenne need a high altitude endorsement?
Yes for the III, IIIA and IV, at 33,000, 35,000 and 41,000 feet on the FAA data sheet. For the I and II, check your AFM; the rule in 14 CFR 61.31(g) applies above 25,000 feet.
Will my underwriter accept Cheyenne training in my own aircraft?
That is your underwriter's decision, for your experience and limits. Ask your broker first. We can send the aircraft-specific syllabus and CFII credentials to help them decide.
Access Flight Training ServicesRevised 2026-11-04
