Skip to content
Access Flight Training Services
(855) 747-1200 Request training

In-aircraft recurrent training, in your own panel

In-aircraft recurrent training is a yearly proficiency course flown in your own airplane instead of a simulator. Access delivers it in 2 or 3 days at your airport, with about 7 flight hours if required, an aircraft-specific written test and a completion certificate. It can include an instrument proficiency check and a flight review, when you meet their standards.

Turboprop on the ramp at dusk

How often do you need recurrent training?

Two different sources answer that. The FAA requires a flight review every 24 calendar months and recent experience. A yearly recurrent course usually comes from your insurance policy. BWI wrote in 2026 that most insurers require annual recurrent for a King Air. Your policy has the final word. Read how often recurrent training is required.

What happens during the course

Time splits between ground and flight, typically 8:00 AM to 5:00 PM with a break for lunch. You review systems, limitations and emergencies, along with the FARs, real-world operations and servicing, plus any area you ask for. A test on your aircraft, the FARs and instrument procedures closes the course. See everything a course delivers. Our focus is on safe techniques and real-world operations, along with system and avionics performance, so you gain the most usefulness from your aircraft.

When recurrent in your own airplane does not fit

If your underwriter requires a simulator, or you want to practice failures that should not be flown low in a real airplane, a simulator center is the better tool. Compare the two row by row.

Frequently asked questions

My insurer wants a simulator every 12 months. Can I ask them to take in-airplane recurrent instead?

You can ask, and some brokers say the point is negotiable. A July 2024 outlook from Sunset Aviation Insurance said insurers tend to prefer simulators at about $10 million of hull value and $50 million of liability limits. Have your broker put the answer in writing before you book anyone.

I want training on my exact panel, not on a simulator set up differently. Does anyone do that?

That is what in-aircraft training is: you train in your own panel, including any avionics upgrades. Ask your broker first whether your policy accepts it.

Does the instructor need hours in my type?

14 CFR 61.195 sets instructor limits, and for an aircraft that requires a type rating the instructor must hold that rating. Your underwriter may set its own minimums for instructors, so ask your broker. Ask us about your instructor's experience in your type before you book, and we will tell you.

Does recurrent reset my instrument currency and my flight review?

An instrument proficiency check under 14 CFR 61.57(d) resets instrument currency. A flight review under 14 CFR 61.56 is a separate requirement. An instructor can accomplish both in one training event, with separate endorsements, when you meet the standards.

Access Flight Training ServicesRevised 2026-11-04

Tell us the aircraft, the airport and the date.

Paul Liberatore answers training requests himself. If you would rather talk it through first, call and ask about your airplane.