Skip to content
Access Flight Training Services
(855) 747-1200 Request training

How often is pilot recurrent training required? The FAA answer and the policy answer

In shortReading 14 CFR Part 61, a pilot of a single-pilot airplane that is not turbojet-powered faces no yearly recurrent course: the clocks are a flight review every 24 calendar months (61.56), 3 takeoffs and landings in 90 days (61.57(a)) and instrument experience within 6 calendar months (61.57(c)), and the 12-month check in 61.58 applies only to aircraft certificated for more than one required pilot or turbojet-powered. Annual recurrent usually comes from the insurance policy: broker BWI wrote in June 2026 that most insurers require it for a King Air, and in May 2026 that it is typically required for a TBM.
Twin turboprop on the ramp under a blue sky

Most insurers require initial transition training and then recurrent training every year. That is broker BWI's summary of the King Air market, dated June 28, 2026. Open 14 CFR Part 61 to see how often pilot recurrent training is required for the same airplane flown single pilot under Part 91, and the numbers change: 24 calendar months, 6 calendar months and 90 days, none of them attached to a course called recurrent.

How often is pilot recurrent training required?

Two sources answer that, and they do not keep the same calendar.

RequirementSourceIntervalReaches
Flight review14 CFR 61.56(c)Since the beginning of the 24th calendar month before the month of the flightPilot in command, unless (d) or (e) applies
Takeoffs and landings14 CFR 61.57(a)3 within the preceding 90 daysPilot in command of an aircraft carrying persons or certificated for more than one pilot
Night takeoffs and landings14 CFR 61.57(b)3 to a full stop within 90 daysThe period from 1 hour after sunset to 1 hour before sunrise
Instrument experience14 CFR 61.57(c)Within the 6 calendar months before the month of the flightPilot in command under IFR
IPC14 CFR 61.57(d)Only after instrument experience has lapsed more than six calendar monthsSame pilot
Pilot in command check14 CFR 61.5812 calendar months in such an aircraft, 24 in the particular typeAircraft certificated for more than one required pilot, or turbojet-powered
Recurrent courseYour policyUsually annual, per broker statementsWhatever the policy wording says

For a single-pilot airplane that is not turbojet-powered, no FAA clock in this table calls for a yearly course. That is our reading of 61.56 through 61.58. The yearly course comes from the insurance side.

What does the FAA require every 24 calendar months?

A flight review. Under 61.56(a) it is a minimum of 1 hour of flight training and 1 hour of ground training, covering the Part 91 general operating and flight rules and maneuvers at the reviewer's discretion. Under 61.56(c) it has to be done in an aircraft for which you are rated, with an authorized instructor's logbook endorsement.

The substitutes are narrow. Paragraph (d) lists a proficiency check or practical test by an examiner, an approved check airman or a U.S. Armed Force, and certain flight instructor practical tests. Paragraph (e) credits phases of an FAA-sponsored proficiency program, WINGS.

Finishing a recurrent course resets the flight review clock only if the course included a review and your logbook shows the endorsement. If you want a yearly course to carry the review, say so when you book. 61.56(h) lets the instructor accomplish it in combination with 61.57 and other recent experience requirements.

InitialFrom $3,0503 to 5 days, about 10 flight hours
RecurrentFrom $1,8002 or 3 days, about 7 flight hours

Published tuition. Travel expenses added if we come to you. Tuition shown takes effect January 1, 2027. Courses before then are at the current rate, so ask us.

What recent experience does 14 CFR 61.57 require?

General currency under paragraph (a) is 3 takeoffs and 3 landings within the preceding 90 days as sole manipulator, in the same category, class, and type if a type rating is required. A full stop is required only for tailwheel. Night currency under (b) is 3 of each to a full stop within 90 days.

Under IFR, the look-back is 6 calendar months before the month of the flight: six instrument approaches, holding procedures and tasks, and intercepting and tracking courses. Paragraph (c)(2) allows an FFS, FTD or ATD for this.

Miss that and the rule still gives you room. An IPC is required only after a person "has failed to meet the instrument experience requirements of paragraph (c) of this section for more than six calendar months." We read that to mean that in the first six months after a lapse, you can still log the tasks with a safety pilot or a device. Who may give the check is covered in can a CFI do an IPC.

Does 14 CFR 61.58 apply to a single-pilot turboprop?

Usually not, and the place to look is your data sheet. 61.58 applies to the pilot in command of an aircraft "type certificated for more than one required pilot flight crewmember or is turbojet-powered." Where it applies, it means a check within 12 calendar months in such an aircraft and within 24 in the particular type. 61.58(b) takes out persons conducting operations under Part 91 subpart K, 121, 125, 133, 135 or 137.

FAA data sheets A24CE (King Air 200, 300 and 350), A23SO (Cheyenne III and 400LS) and A78EU (PC-12) show minimum crew one pilot, so we read 61.58 as not reaching those airplanes. The exception we saw is the King Air 300 "FF serials," minimum crew two pilots (A24CE p.31, Note 10). We found no minimum crew line on the FAA sheets for the TBM, Caravan, Conquest II or Commander, so check your AFM.

What does an insurance policy require, and how often?

We found no published underwriting guide from any insurer on turboprop training minimums, so the public evidence is broker statements. They lean the same way:

  • BWI on the King Air, June 28, 2026: most insurers require initial transition and annual recurrent training, with simulator training often preferred or required.
  • BWI on the TBM, May 27, 2026: initial transition and annual recurrent training typically required, with simulator training strongly preferred.
  • Ndemnifly, undated and written mainly about jets and turbine aircraft in general: carriers expect factory school initial and recurrent training, typically annual.

Treat those as market color. BWI itself cautions, in an October 23, 2026 guide, that its sample policy does not establish a universal annual rule. All three statements are about turbine airplanes, and we have no broker statement to quote for a piston.

Twice a year does appear in public, in a different context. Global Aerospace's Vista Elite program asks for enrollment in a manufacturer-approved simulator-based program two times annually, tied to policyholder dividends of up to 10.5% of premium. It pays dividends, and coverage does not depend on it.

Meeting the FAA's clocks does not satisfy a policy's training clause, and the policy's wording decides what does.

How to read the training clause in your policy

The first step is your broker, and the answers should come in writing. Ask three things:

  1. Which wording governs? Look at the pilot clause and endorsements in your issued policy. A quote or a summary can differ.
  2. How is the time measured? BWI's guide warns against assuming that the renewal date, the calendar year and a period since your last course are interchangeable.
  3. Does the clause name a format? We have found no insurer's public statement accepting in-aircraft recurrent in place of a simulator for an owner-flown turboprop. Sunset Aviation Insurance wrote in July 2024 that insurers tend to prefer simulators at $10 million and up in value and $50 million and up in liability limits, and that it is negotiable.

Each underwriter decides for each pilot and airplane, as how insurance approval works explains. If in-aircraft training qualifies for you, Access recurrent training runs 2 or 3 days in your own aircraft at your airport, with about 7 flight hours if required, at $2,550 for a PC-12; travel expenses are added when the instructor comes to you, and vary by location.

Then put the dates on one sheet: the month your flight review runs out, the month your instrument experience lapses, and the date your policy's training clause measures from.

Frequently asked questions

How often do I really need recurrent: what the FAA says versus what my policy says?

Reading 14 CFR Part 61, a single-pilot airplane that is not turbojet-powered runs on clocks: a flight review every 24 calendar months (61.56), takeoffs and landings within 90 days and instrument experience within 6 calendar months (61.57). Annual usually comes from your policy. BWI wrote in June 2026 that most insurers require annual recurrent for a King Air. Your policy wording decides.

My P210 insurer suddenly added an annual training requirement. What actually satisfies it?

Whatever the words in your policy say. Read the pilot clause and endorsements, then ask your broker whether a course by a CFII in your own airplane qualifies, and get the answer in writing before you book.

Does recurrent reset my currency and my flight review?

Not automatically. Once instrument experience has lapsed more than six calendar months, an IPC under 14 CFR 61.57(d) is what reestablishes it, and a flight review under 61.56 needs an authorized instructor's logbook endorsement. An instructor can accomplish both in one course under 61.56(h), with separate endorsements, when you meet the standards. Ask for both when you book.

Do I need a 61.58 check in my King Air or PC-12?

Probably not, as we read it. 14 CFR 61.58 applies to aircraft type certificated for more than one required pilot or turbojet-powered, and FAA data sheets A24CE and A78EU show minimum crew one pilot. The exception we saw is the King Air 300 FF serials, minimum crew two pilots. Your policy may still ask for a check of its own.

My insurer wants a simulator every 12 months. Can I ask them to take in-airplane recurrent instead?

You can ask. Sunset Aviation Insurance wrote in July 2024 that insurers tend to prefer simulators at $10 million and up in value and $50 million and up in liability limits, and that it is negotiable. We have found no insurer's public statement accepting in-aircraft recurrent in place of a simulator, so have your broker put the answer in writing before you book.

Access Flight Training ServicesRevised 2026-11-04

Tell us the aircraft, the airport and the date.

Paul Liberatore answers training requests himself. If you would rather talk it through first, call and ask about your airplane.